Poreska uprava Republike Srbije i naplata poreza po potrebi

slajder1
FOTO: Vlado Šekerović UPLS

Poreski sistem Republike Srbije je toliko konfuzan da ga ne razumeju ni zaposleni u poreskoj upravi.

Tome u prilog ide i da ne daju odgovore na postavljena pitanja čak i kada su u obavezi da ga daju (kada uplatite taksu za mišljenje).
Nema sumnje da porez treba i mora da se plati. Ne postoji razvijena država koja ne naplaćuje poreze svojim građanima. Iz toga se finansira sama država i njen razvoj i napredak zavisi upravo od poreza.
Ako pogledate predizbornu kampanju u SAD jedno od glavnih pitanja za predsedničke kandidate je poreska politika.
Zašto se onda građani Srbije stalno bune?
Građani Srbije se upravo bune zato što oni neznaju poresku politiku ove zemlje i pravila se menjaju po potrebi.
Mi smo jedna od retkih zemalja gde radnici pregovaraju o neto plati, sa sigurnošću možemo reći da 99% građana nezna kolika im je bruto plata. Radnici neznaju šta i kome plaćaju.
Takođe smo jedna od retkih zemalja gde se ne podnosi poreska prijava na kraju godine.
Građani ne znaju svoja prava za povraćaj poreza na kraju kalendarske godine, a to isto pogoduje razvoju sive ekonomije.
I u takvoj poreskoj zbrci kada državi ponestane para ona kaže hajde da oporezujemo jednu grupu građana.
Prošle godine su to bili frilenseri…
Ove godine se oporezuju naši radnici koji rade u inostranstvu, a pogrešili su i nisu prebacili račune u strane banke.
I sve bi to bilo možda i prihvatljivo da poreska uprava nije rešila da oporezuje sve te radnike 5 godina u nazad stavljajući ih u nepovoljan položaj pošto nisu znali koliki su im troškovi. Možda bi sačuvali račune koji im prikazuju stvarne troškove ( oprema, putovanja, profesionalno usavršavanje, lečenje) i time smanjili osnovicu za porez, a možda bi i tražili povrat poreza  Možda se nebi bavili više tim poslom ili bi napustili zemlju i otišli u zemlju koja im nudi bolje uslove.
Državi pogoduje potrošnja, zbog pokretanje privrede i naplate PDV-a, a onda kažu posle pet godina izvinite ali zaboravili smo da vam kažemo da ste proteklih 5 godina trebali da date deo prihoda državi na ime poreza. Neko je možda i sačuvao novac, a neko možda i nije.
Svake godine se traže protesti da bi se to sprečilo
Advokati
Taksisti
Frilenseri
Radnici na pijacama
Sada verovatno građani koji rade u inostranstvu.
Interesantno je da svima dolaze rešenja krajem decembra, kao da poreska uprava u januaru nije znala za dugove na ime poreza. To govori da se čeka poslednji moment da bi se sprečili protesti.
Verujemo da svi građani žele da plate razuman porez ali ne otimanje njihovog teško zarađenog novca. Uglavnom su ove akcije usmerene na građane koji su sami pronašli posao i neki manje a neki sa više uspešnosti se snalaze na međunarodnom ili domaćem tržištu. Zar to ne bi trebalo da su grupe građana kojima bi trebalo dati najveće podsticaje pošto nisu na teret društvu, samo doprinose njegovom bržem razvoju.
Naše mišljenje je da bi poreska uprava trebala da radi na edukaciji svih građana, među njima i svojih zaposlenih o naplati poreza.
 Umesto akcije sa računima neka edukuju građane kako da dođu do povraćaja poreza, biće mnogo veći benefit za društvo nego sakupljanje računa.
Ovakvo ponašanje države dovesti će samo do smanjenog priliva deviza u Srbiju, nadamo se da to nije cilj vlasti.
Jedino pravo rešenje je početkom godine pokrenuti edukaciju građana kolike su im poreske obaveze u narednom periodu, a naplatu neplaćenog poreza pokretati odmah, a ne čekati 5 godina.
U nadi da ćemo barem malo približiti stavove političara i radnika u poreskoj upravi stavovima običnih ali vrednih radnika Republike Srbije.
Igor Dorčić
Zapovenik vrste A

Ostavite odgovor