Izbegnuta tragedija u luci Prahovo. Godinama upozoravamo na opasnost

Danas u popodnevnim časovima je čistom srećom izbegnuta tragedija u luci Prahovo. Na utovarnom mestu je prilikom manevra pristajanja otpala greda (koja je nekada davno imala ulogu odbojnika) sa vrha betonskog zida i pala na samo par centimetara od mornara koji je bio na manevru privezivanja broda. Samo je slučajnošću izbegnuta tragedija. Obaveštena je inspekcija plovidbe i čeka se njihov izlazak, ukoliko uopšte prihvate predstavku.

3

O očajnim uslovima pristanišnih mesta u Srbiji pišemo već godinama unazad. Ni na jednu našu predstavku nije odgovoreno niti su preduzete odgovarajuće mere lučkih operatera. Agencija za upravljanje lukama, osim naplaćivanja lučke takse, ne čini apsolutno ništa da poveća bezbednosni standard u lukama niti se poduzimaju ikakve mere protiv neodgovornih vlasnika.

2

U momentima kada nam se ministarstvo na sva usta hvali kako spašava privredu zakasnelim radovima na plovnom putu, nama mladi ljudi zaposleni na brodovima žive i rade u uslovima koji su ispod svih bezbednosnih i humanih normativa, bez ikakve zaštite nadležnih niti mogućnosti žalbe.