Pet godina od potonuća Beograda 10 – i dalje bez presude…

03.11.2021. navršilo se 5 godina od potonuća samohotke Beograd 10 kod Smedereva, kada su dva  člana posade, Milan Brzaković i Nikola Kosovac, izgubila život.

viber image
Nikola Kosovac
viber image1
Milan Brzaković

Za proteklih 5 godina nije postignuto ništa značajno na pronalaženju odgovornih za ovu tragediju. Pokušavana su zataškavanja i prebacivanja odgovornosti, menjali su se iskazi, održana su neka ročišta, na žalost i dalje bez epiloga. Porodice stradalih i dalje traže istinu i pravdu ali i pored jasnih dokaza o neispravnosti broda, propustima u organizaciji poslodavaca i propustima prilikom izdavanja dozvole brodu za plovidbu, sud i dalje čeka dodatna veštačenja i čitav slučaj preti da se otegne u beskraj. Dodatna tragedija vezana za ovu plovidbenu nesreću je da se apsolutno NIŠTA nije promenilo u proteklih pet godina na poboljšanju bezbednosti plovidbe i na prevenciji ovakvih nezgoda. U proteklom periodu postali smo neslavni rekorderi po broju potonulih objekata u Evropi, te smo na našim vodama imali čak 17 potonuća brodova u protekle tri godine (čak pet potonuća u 2021.)

Nadamo se da će sud konačno završiti ovaj proces i da će pravda biti zadovoljena, a da će se nadležna ministarstva i odgovorni ozbiljnije posvetiti rešavanju problema bezbednosti plovidbe kako bi se izbegle ljudske žrtve i kako bi se povratilo dostojanstvo lađarske struke.

Beograd 10

Upravni odbor UPLS