Zdravstveno osiguranje u Srbiji za zaposlene u inostranstvu

Dobili smo brojne upite zaposlenih na brodovima, koji rade u međunarodnoj plovidbi i pod stranom zastavom, o statusu koji imaju u Srbiji što se tiče zdravstvenog osiguranja.
Kako su zaposleni na brodovima koji plove po Evropi, uglavnom pod Švajcarskom zastavom, zdravstveno osigurani po EU zakonu, to ne podrazumeva da je to zdravstveno osiguranje priznato i u Srbiji (najviše je zastupljeno osiguranje SYMPANY koje u Srbiji nije prepoznato). Druga je situacija sa obaveznim osiguranjem u Austriji ili Nemačkoj (koji su drugi po zastupljenosti), jer sa tim državama Srbija ima potpisane sporazume i ti ljudi ostvaruju određeno pravo na lečenje u Srbiji tokom svog boravka.
U istom problemu kao i zaposleni u Švajcarskim kompanijama na reci nalaze se i zaposleni na morskim brodovima koje njihovo zdravstveno osiguranje (medical) pokriva samo dok su na brodu i tokom repatriacije, odnosno do povratka u Srbiju.
Rešenje za ovaj problem postoji, i svi koji žele da budu  zdravstveno pokriveni kada su u domovini te da ne zavise od ograničenja koja su im nametnuta inostranim zdravstvenim osiguranjima, mogu da podnesu zahtev za Uključivanje u obavezno zdravstveno osiguranje kod RFZO.

Mesečna naknada za 2023. godinu iznosi 3607,57 dinara mesečno, što možetevideti na linku RFZO

Osiguranje
Uslove i način podnošenja zahteva možete preuzeti ovde ili pročitati u nastavku:

Pravilnik-nacin-postupak-ukljucivanja

Po našem mišljenju ovo je najbolja i najsigurnija opcija za sve zaposlene na inostranim brodovima i ne predstavlja velik udar na mesečni budžet.

 

Ostavite odgovor