Brana na Tisi, nerešivi problem bezbednosti plovidbe?

U januaru ove godine smo pisali i upozoravali na bezbenosni problem koji se odnosi na prolazak kroz prevodnicu brane na Tisi. Predpristanište prevodnice je u katastrofalnom stanju i predstavlja pravi izazov za navigatore koji preuzimaju na sebe ogroman rizik da bi bezbedno izvršili prevođenje plovila.

1
FOTO: Predpristanište brane na Tisi

Apelovali smo da se izvrši postavljanje adekvatnih odbojnika na gornjoj i donjoj vodi predpristaništa ali nažalost od toga, osim obećanja, nije urađeno ništa. Niklo je rastinje na estakadama, koje je dokaz da niko ne vodi računa o bezbednosti plovidbe na ovom delu reke i da je obavezno održavanje strateški važnih objekata samo slovo na papiru.

Brana na Tisi zbog svojih loših gabarita i pozicije predstavlja veliku prepreku u plovidbi rekom Tisom, pogotovo je velik problem prilikom visokog vodostaja za nizvodnu plovidbu i prilikom niskog vodastaja za uzvodnu plovidbu. Od početka godine već je zabeleženo nekoliko manjih havarija, ali to izgleda Službi održavanja nije signal za bilo kakvo delovanje.

I za ovaj problem, kao i mnoge druge, dobili smo uverenja i garancije da će se rešiti po hitnom postupku, da je u planu totalna rekonstrukcija,  itd. Jedini problem je što brodovi i dalje tuda moraju da prođu a uslovi za bezbednu plovidbu ne postoje.

Ovom prilikom ponovo upozoravamo Vode Vojvodine, nadležna ministarstva i inspekciju plovidbe da se nagomilani problemi reše dok nije došlo do većih havarija ili ozbiljne tragedije.

 

7
FOTO: „Pošumljavanje“ reke

6

 

5
FOTO: Pri malom vodostaju postoji opasnost od „podvlačenja“ broda ispod betonske konstrukcije i ozbiljne havarije

 

4
FOTO: Službe održavanja nisu u stanju da uklone ostatke rečnog nanosa.

3

 

2
FOTO: Pri ovim uslovima na prevodnici ne postoji mogućnost bezbednog pristajanja brodova niti mogućnost komunikacije posade sa obalom.

Upravni odbor UPLS