Obaveštenje za javnost povodom izjave pomoćnika ministra 24.11.2016.

pecatPovodom pisanja medija o izjavi pomoćnika ministra gospodina Kovačevića o zabrani plovidbe brodovima starijim od 35 godina Udruženje profesionalnih lađara izdaje saopštenje za javnost.

Pisanje medija povodom izjave gospodina Kovačevića da je zabranjena plovidba brodovima starijim od 35 godina nije prikazana realnost na plovnim putevima Srbije i stiče se utisak da je problem u Srpskom lađarstvu rešen. Kao što smo u prethodnom saopštenju izložili sporna Uredba je donesena početkom godine a ne nakon potonuća brodova, kako prilikom analize objave Ministarstva deluje. Uredba je donesena lobiranjem tajkunskih brodarskih firmi kako bi se uništila svaka vrsta lojalne konkurencije. Potsećamo da ni jedna zemlja Dunavske i Rajnske komisije ne poseduje sličnu uredbu a imaju bezbednost brodova i plovidbe na znatno ozbiljnijem nivou.

Izjava :

“Lučke kapetanije su u nekadašnjem sistemu morale sve da rade 24 časa, jer su u svim kapetanijama morale da rade službe bdenja koje su radio vezom obaveštavale sve brodove koji su u plovidbi šta i kako moraju da rade. Mi u našoj zemlji već šest godina imamo u funkciji rečne informacione servise koji su daleko napredniji, brži i efikasniji u odnosu na radio vezu. Ne zavise od ljudskog faktora. Problem je što u praksi, određeni procenat brodova ne koristi rečne informacione servise što je i bilo i biće predmet inspekcijske kontrole” 

je najblaže rečeno neodgovorna i neistinita. RIS ili rečni informacioni sistem imaju sve evropske zemlje ali takođe imaju 24. časovne službe za praćenje i komunikaciju sa brodovima. Obaveštenja o promenama u plovnom putu kao i o ograničenjima u plovidbi kao i službe za pomoć ne postoje u Srbiji a to što gospodin Kovačević izjavljuje o automatizaciji procesa pokazuje nedovoljno znanje o stanju u Srpskoj rečnoj plovidbi i ozbiljan nedostatak plovidbenog staža gospodinovih savetnika.

„Kada su u pitanju brodovi za prevoz opasne robe, takođe izuzetno mogu da budu stariji od 35 godina, ali moraju da imaju ugrađenu dvostruku oplatu, moraju da imaju ADN sertifikat za brod i moraju da imaju klasu nekog priznatog klasifikacionog društva“

Navedena izjava gospodina Kovačevića takođe deluje kao da je uvedena neka novina ali ovi propisi postoje već dugi niz godina od kako je naša zemlja postala potpisnica ADN-a.

Da je uzročnik problema u Srbiji nefunkcionalnost sistema govori u prilog pritužba našeg člana zaposlenog na poslovima izgradnje drumsko – železničkog mosta u Novom Sadu.
Radovi nisu obezbeđeni propisnom signalizacijom, nema ni jednog postavljenog znaka ni na vodi ni na obali o zabrani povlačenja talasa i redukciji brzine. U neposrednoj blizini gradilišta nalaze se napušteni brodovi „Dunav grupa agregati“ koji su nasukani, oko kojih se formira sprud, stoje u krivini ipred samog ulaska u Luku Novi Sad i nisu propisno označeni ni danju ni noću. Inspekcija plovidbe je više puta izveštena o ovom problemu ali konkretne akcije nije bilo. Trenutno plovidbu kroz Novi Sad reguliše, mimo svih pravila, granična policija pozivajući brodove da smanje brzinu, iako za to nemaju zakonskog prava, i samo prave zabunu u saobraćaju brodova.

Naše Udruženje zastupa stav da ovakve neodgovorne izjave obmanjuju javnost, prikrivaju realno stanje Srpskog brodarstva i korišćenjem tragedije naših kolega sprovodi sumnjive tajkunske uredbe i dodatno uništava naše već prilično uzdrmano brodarstvo.

#udruzenjeladjara #brodarstvo #srbija

Predsednik Udruženja profesionalnih lađara Srbije
Kapetan Branislav Vajda

One thought on “Obaveštenje za javnost povodom izjave pomoćnika ministra 24.11.2016.

  1. Saopštenje za javnost povodom ledostaja na Srpskim rekama – Udruženje profesionalnih lađara Srbije 17. januar 2017. at 20:42

    […] gradnje i godišta kao i naši Čakor i Vučevo koji stoje vezani na keju u Novom Sadu. Ti Mađarski brodovi su stariji od 35 godina i savršeno su operativni i funkcionalni. Najavljena je kupovina novih ledolomaca pa ovom prilikom […]

Ostavite odgovor