28. april, Međunarodni dan sećanja na radnike

CipeleITF
FOTO: ITF

Danas, 28. aprila, obeležava se Međunarodni dan sećanja na radnike.

Na današnji dan sećamo se i odajemo počast milionima kolega, prijatelja i članova porodice koji nikada nisu došli kući posle posla.

Većina ovih tragedija se može sprečiti. Korporativni nemar, nasilje, uznemiravanje, prinuda i nepoštovanje bezbednosnih standarda od strane poslodavaca i dalje ugrožavaju živote transportnih radnika.

Zato se borimo da radnicima obezbedimo mesto za stolom u postavljanju rigoroznih standarda za bezbednost i zdravlje u transportnoj industriji.

Zaštita života radnika, sprečavanje povreda i zahtevanje bezbednih radnih mesta uvek su bili u srcu sindikalnog pokreta – i uvek će biti.

Prošle godine, sindikati su obezbedili značajnu odluku Međunarodne organizacije rada (ILO) da proglasi „bezbedno i zdravo radno okruženje“ osnovnim pravom radnika.

Nastavićemo da se borimo za ovo pravo – bilo da se radi o obezbeđivanju slobode napuštenim pomorcima, sastavljanju bezbednosnih sporazuma sa operaterima aerodroma ili kampanji za okončanje rodno zasnovanog nasilja na radnom mestu.

Organizovana radna mesta su bezbednija radna mesta. Zato ćemo danas — i svaki dan nastaviti da se sećamo mrtvih i da se borimo za žive.

U ime solidarnosti,

Stephen Cotton generalni sekretar ITF-a

Paddi Crumlin Predsednik ITF-a

unnamed

ITF se svim snagama bori za poboljšanje radnih uslova transportnih radnika. Mi smo glas za skoro 20 miliona zaposlenih u skoro 700 sindikata članica u 150 zemalja širom sveta.

Ostavite odgovor